Home > Lagar och Etik, Politik, Upphovsrätt > Upphovsrätt för bilder i skolan

Upphovsrätt för bilder i skolan

Jag undvek att skriva något inlägg förra veckan när vi snackade om upphovsrätt och integritet. Jag kände att det bara hade blivit laddat med valpropaganda och knappast fokuserat på elever öht. Nu är hur som helst valet över men jag kan dock inte låta bli att kommentera det, vårt enda seriösa integritetsvärnande och upphovsrättsreformerande parti kom inte in. Fick inte ens gratis valsedlar nästa val (1%) =(

Om en vecka börjar Pirate Bay-rättegången. Väldigt lämpligt planerat att den inte ägde rum innan valet, då hade frågor om upphovsrätt och fri spridning av kultur kommit upp, något som de flesta partierna skulle känt sig ganska obekväma i. Piratpartiets övriga frågor hade även kommit upp till ytan då, allt ifrån integritet till patent, och partierna hade fått stå till svars för sin politik vad gäller detta. Så som sagt, tur att rättegången inte låg innan valet för riksdagspartierna.

Upphovsrätt för bilder i skolan

Nu under veckan stötte jag på ett problem gällande upphovsrätt i skolan. Eller problem och problem, jag och Anders var med på en genomgång vid en fotokurs, där man precis skulle få uppgiften tolka en känd fotografs foto i studion. Jag frågade läraren om han kände till vad som gällde när sedan originalfotot och tolkningen av detta skulle visas upp av i en Powerpoint. Han svarade att visningen av originalfotografens bild förmodligen skulle bryta mot upphovsrätten, men att det är relativt godtyckligt i skolan.

Jag gav mig därför ut på jakt efter hur det exakt ligger till med bilder i undervisningen och hittade följande pdf:

http://www.filmpedagogik.nu/documents/Material/Artiklar/upphovsr%C3%A4tt06.pdf

“En lärare har rätt att använda en fotokopia av ett utgivet konstverk eller fotografi – om det endast används i undervisningssyfte.

There we have it. En ganska bra lathund som kan vara värd att ha med sig på VFU:n.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: