Home > Sociala Medier, Zombiemodellen > Vad är sociala medier – Zombiemodellen

Vad är sociala medier – Zombiemodellen

Inspirerad av Malins blogginlägg skulle jag vilja försöka sätta en klarare gräns på vad sociala medier inkluderar.

Det enklaste sättet att skapa oss en bild av vad något ÄR, är att också definera vad det INTE är. (Jag tänkte vara lite flashig och att slänga in någon LAU-bok som referens där jag vet att jag läst detta. Det kan vara Imsen, men jag hittade det inte. Kommentera gärna om ni vet var inom didaktiken detta begrepp hör hemma.)

För enkelhetens skull börjar vi med att definition vad Sociala medier är:

“A group of Internet-based applications that build on the ideological and technological foundations of Web 2.0, and that allow the creation and exchange of user-generated content.” – Andreas Kaplan and Michael Haenlein

Ideologiska och teknologiska fundament i web 2.0? Här är ett moln av definitioner på web 2.0, lånad från Wikipedia:

Lite luddigt, men viktiga rubriker är standardisering, konvergens och samlandet kring färre platformer samt deltagande, länkande och rekommendationer snarare än klassisk publicering.

Baserat på detta skulle jag själv vilja sätta upp ett antal kriterier för att något skall kunna anses vara ett Socialt medium:

1. Det skall röra sig om kommunikationstypen many-to-many. Inte one-to-many (som TV, radio eller nyhetswebbsidor) eller one-to-one (telefonsamtal, chat).
2. Utbyte av användargenererat innehåll skall ske.
3. Man skall kunna länkas vidare till relaterat innehåll.
Metapunkt: Viral spridning skall kunna uppstå tack vara #1, #2, #3.

Det finns förmodligen någon annan som satt upp liknande kriterier (kommentera gärna om ni hittar det). Men eftersom detta är min modell döper jag den till Zombiemodellen: Många zombies infekterar fler, celler transformeras och blir användargenererade smittspridare, och slutligen skapar man länkar till andra zombies när man tuggar på osmittade människor. Viral spridning uppstår 🙂

Kör man Malin’s exempel på XBOX Live genom Zombiemodellen fungerar den på punkt #1. Man spelar spel tillsammans tillsammans och chattar med headset. Jag var från början tveksam till om XBOX Live gick att klassa som ett socialt medium, men efter lite Googling upptäckte jag flera funktioner som jag inte kände till, bl.a. möjligheten att dela med sig bilder och koppla kontot till Twitter/Facebook, vilket mycket riktigt gör XBOX Live till ett socialt medium.

Wikipedia har en lista över exempel på sociala mjukvaror, men alla av dessa går inte att klassifiera som sociala medier. Många försvinner direkt på Zombiepunkt #1 t.ex. MSN, ICQ, Skype (vid standardanvändning).
De tre ovan nämnda programmen går naturligtvis även använda vid gruppkonversationer, men ändå faller bort på Zombiepunkt #2, tillsammans med IRC, eller platformer som PSN (PS3 motsvarighet till XBOX Live).

Något som togs upp under föreläsningen igår var MMO:n (Massiva multiplayerspel). I World of Warcraft kommunicerar och interagerar många användare med varandra, men sprids det användargenererat innehåll? Och vad är användargenererat innehåll?
Det tänkte jag skriva mer om i nästa blogginlägg någon gång under veckan.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: